Rikka Horn 01.02.1971 Tallinn, Estland

Woont en werkt in Groningen 

Het werk van Rikka Horn roept een wereld van associaties en ervaringen op. Associaties met natuurelementen als lucht en water. Ervaringen van kleur, licht en illusie: is wat ik zie het kunstwerk zelf of niet. 

De werking van de schilderijen is het resultaat van een procesmatig procédé. Houten panelen en MDF-platen worden met kleurpotloden bewerkt en daarna met lagen pigment en blanke lak beschilderd. In veel gevallen zijn dit zo'n 30 lagen. Dit creëert als het ware een dubbele werking: de schilderijen zelf bezitten een bijna onpeilbare diepte en weerspiegelen tevens de ruimte waarin ze zich bevinden en alles wat zich op dat moment in die ruimte aanwezig is. Op het oppervlak van een schilderij komen deze twee werelden samen: het schilderij zelf en de ruimte waarin het hangt. 

Dat maakt het ophangen van een werk in een ruimte tot een avontuur. Daglicht, kunstlicht, vooraangezicht, zijaangezicht, alles bepaald de manier waarop het werk zichzelf prijsgeeft. Het ene moment als een spiegel, dan weer als een spectrum van subtiele kleurschakeringen en tonen. De werken van Rikka Horn zijn overigens eerder objecten te noemen dan schilderijen. Ze representeren niet- en zijn geen impressies van- de natuur. Dit wordt benadrukt de vaak afgeronde hoeken van de werken. Het zijn ruimtelijke kleurobjecten. Helemaal als de rechthoek of het vierkant wordt losgelaten en er organische vormen worden gebruikt, die doen denken aan omtrekken van grote kiezelstenen. 

Het objectmatige van het werk wordt ook duidelijk uit het feit dat het procédé toepasbaar is voor gebruiksvoorwerpen als tafels, stoelen en krukjes. De voorwerpen, al dan niet gemaakt in opdracht, zijn weliswaar functioneel maar kunnen evengoed als autonoom object in een ruimte functioneren. 

Recent is Rikka Horn gestart met haar zogenaamde 'NOONU'S'. Dit zijn kleine vilten objecten, die een zeep herbergen. Het vilt word zelf gemaakt en geverfd in fraaie kleuren. Ook hier is sprake van een combinatie van gebruiksvoorwerp (een zeep) en voorwerp als autonoom object. 

Ook zonder zeep functioneert het geverfde vilt in een aantal werken als autonoom wand- vloer- of ruimtelijk object.  Het werk als resutaat van een proces, eerder dan van een vooropgezet doel is een fundamenteel kenmerk van al het werk van Rikka Horn, inclusief haar tekeningen met houtskool en sanguinepotloden, en aquarellen.

Jacob van der Veen

< Terug naar Publicaties